Čo "musíte" vedieť"

Zistiť, že mám celiakiu je zvláštna zmena a okamih, ale s odstupom času už viem, že je to úplne v pohode a život ide, po drobných úpravách, plnohodnotne ďalej v plnom tempe a dokonca sa konečne aj zdravotne a psychicky dobre cítim a nič mi nieje :)

Ak ste “čerstvý pacient” a neviete čo skôr, tu je môj stručný návod/zoznam, čo potrebujete, okrem dobrej nálady:

  • Hriankovač
  • Domácu pekáreň
  • Fritézu

Hriankovač je pre celiatika “absolútny základ prežitia”, keďže bezlepkové chleby a pečivá sú najlepšie, keď si ich “ohriankujete”. Domáca pekáreň je famózny pomocník: manželka pečie naozaj fantastické chleby (viď fotogaléria), ktoré máme vždy v mrazáku a máloktoré z obchodu sa im vyrovnajú. Ale výrobcovia sa neustále zlepšujú :) Fritéza samozrejme len pre “priateľov” vyprážaných jedál a hranoliek, ale občas je to dobré spestrenie stravy a doma máte aspoň 100% istotu bezlepkových surovín a aj “čistého” oleja.

V žiadnom prípade nezúfajte! (dnes je už v lekárňach a obchodoch široký sortiment bezlepkových potravín a surovín).

Obetovať trochu voľného času a naštudovať si literatúru a informácie (aj my Vám v pohode pomôžeme).

Obratom vymeniť doma všetky “lepkové” suroviny, lepok obsahujúce “É-čka”, farbivá, umeliny a ďalšie pochutiny a dochucovadlá a ste “na dobrej ceste”, aby bezlepková diéta “vyčistila” aj Vaše tenké črevo a tým aj celý organizmus.

Jediný problém je, že dnes už “chemikálie”, farbivá, škroby, lepok obsahujúce “É-čka” sú vo veľa potravinách… (teda okrem lepku a vlákniny, ktorý nám tiež “škodí”). A preto treba len čítať a študovať a kontrolovať zloženie, ale časom je aj toto tiež rutinná záležitosť.

A začať postupne doma skúšať recepty. Podľa našich skúseností s manželkou, bolo zatiaľ každé doma navarené jedlo úplne rovnaké, ako keď sme varili klasicky. A to, samozrejme, bezlepkové jedlo je vždy kvalitatívne na vyššej úrovni, ako jedlo s umelinami, lepok obsahujúcimi “É-čkami” a divnými modernými dochucovadlami (UHO omáčky a pod.). Aj keď zatiaľ, bohužiaľ, tomuto verí veľmi málo ľudí…

A samozrejme, na základe vyšetrenia (odber krvi a biopsia) a potvrdenia/správy z “gastra”, si treba čím skôr vybaviť preukaz ZŤP! Ja osobne som "pacientom" GASTROENTERO-HEPATOLOGICKÉHO CENTRA THALION a som s ich službami a prístupom veľmi spokojný. Obidve naše dcérky boli na Kramároch a vyšetrenie im urobili v celkovej anestéze a nemali sme žiadny problém (vtedy mali 2 a 5 rokov). Len na základe písomnej správy od gastroenterológa máte totiž nárok na predpisovanie bezlepkových potravín Vašim lekárom a kupovať si ich v lekárňach za zvýhodnené ceny v rámci “štátnej liekovej politiky” (všetko Vám v pohode poradíme), ktorá je na veľmi vysokej úrovni / teda konkrétne myslím predaj bezlepkových surovín a potravín na recepty v lekárňach pre celiatikov.

Ale bez návštevy gastroenterológa, vyšetrenia a biopsie to nepôjde, v žiadnom prípade!

A následky môžu byť naozaj vážne. Treba si uvedomiť, že celiakia je veľmi vážne a multiorgánové ochorenie/má vplyv a dosah na všetky orgány ľudského tela (a veľmi vážne).

A keď už viete, na čom ste a máte za sebou tieto prvotné skúsenosti a nákupy, tak začínate postupne normálne a plnohodnotne fungovať.

Nájdete si nový vlastný režim, vrátane stravovacích možností. Ja osobne chodím na obedy do Technopol-u: prevádzka GASTRO na prízemí (okrem iného je tam aj bezplatné hodinové parkovanie). Z ich širokej ponuky sa dá v pohode vybrať aj niečo pre nás.

A “fungujete”, skoro so všetkým, úplne ako predtým. Podľa mňa osobne, najväčší problém je v stravovaní “mimo domu” a to je aj dôvod mojej motivácie, skúsiť zlepšiť aj túto oblasť v rámci celého Slovenska.

p.s.: Nezabudnite na fakt, že už po pár mesiacoch, ako prejdete na bezlepkovú diétu, sa začnete cítiť asi 1000 krát lepšie, ako kedykoľvek predtým! Hovorím to z vlastnej skúsenosti za seba, ale aj za naše 2 malé dcérky, ktoré zdedili celiakiu po mne.

Zabránite ďalším svojim vážnym zdravotným problémom a komplikáciam do budúcnosti.

Žijete zdravo, bez toxikácie a kontaminácie vlastného organizmu “strašnými vecami”… A konzumujete všetky jedlá ako predtým, teda žiadne “full bio a zrno”, ako sa zatiaľ mnoho ľudí omylom domnieva, keďže nemajú dostatok informácií. Nekonzumujete len jedlá obsahujúce: lepok, vlákninu, škroby, umeliny, glutamany, lepok obsahujúce “É-čka”, divné moderné dochucovadlá, prášky, farbivá, UHO omáčky a pod.